Compartir efectivament les dades de la recerca bioinformàtica

Tal com es fa ressò el portal nodalpoint.org arran de la publicació de l'especial anual del NAR sobre les bases de dades bioinformàtiques, s'evidencia que cada vegada n'hi ha més que les que efectivament es podrà arribar a consultar mai de forma adequada. Tot això amb l'agreujant que, si bé l'accés és normalment lliure, llur ús acostuma a estar restringit o, amb sort i amb més o menys destresa, requereixen d'una atenció particular.
De ben segur això és quelcom que pot estendre's a moltes més disciplines del coneixement, i parcialment, el model d'avaluació i sosteniment de la recerca acadèmica hi té molt a veure, tal com s'apunta en un mateix comentari.
Per això, cal agrair que progressivament ermegeixin iniciatives que advoquen per la compartició de les referències d'experimentació, com és el cas del projecte BioDAS, que juntament amb el seu directori de registre, poden arribar a permetre una explosió en la generació d'informació biològica a partir de l'ingent quantitat de dades actual.
Si bé és necessària una major abstracció a l'hora de posar apunt el sistema de treball esmentat, el guany en traçabilitat del sistema és major i, sobretot, es pot garantir que la contribució pugui ser fàcilment disponible i entrellaçada amb la de tercers més enllà de la data de publicació de l'article; i per tant, que no es perdi a l'hora de la veritat en l'oblit.