L'Aragó anticolonial resisteix

Entalto AragonD'ençà que em considero independentista català recordo haver-me sorprès per la situació actual de l'Aragó, nació veïna a la catalana i amb qual es compartí políticament gran part de la seua història i esplendor en la Corona que tenia el seu mateix nom.
Històricament, abans dels Decrets de Nova Planta, l'anterior adveniment de les conseqüències de les Alteracions d'Aragó segurament ja fou determinant per a una major espanyolització respecte al nostre país.
Per altra banda, molt dramàtica és la situació pel que fa a la llengua pròpia, l'aragonès, resistint als Pirineus, i que juntament amb el català, encara no té reconeixement a la comunitat autònoma d'Aragó.
Fa uns quants mesos, vaig assistir a un funeral d'una familiar de la comarca del Cinca Mitjà, la qual parlava la fabla encara naturalment. Tot i així, els seus descendents, vinguts l'àrea metropolitana de Barcelona, ja la desconeixien. Em roman el dubte de quina ha de ser la situació lingüística actualment en aquella regió, on a la diglòssia per si mateixa cal sumar-hi l'abandonament progressiu de moltes de les viles, esdevenint sovint simplement paratges per a l'estiueig de gent que ara ja viu a Catalunya o a Castella.

Pel que fa a la relació entre catalans i aragonesos, actualment diferents assumptes al voltant de La Franja han estat alguns dels motius per a atiar la desconfiança mútua per part d'un espanyolisme que sovint també governa els nostres propis parlaments. Internet, de la mateixa manera com ho està essent per a contrarestar les agressions assimilacionistes a casa, també pot servir-nos per a establir lligams amb els canals internacionals que es pretenen obturar i que poden ser importants per al bon esdeveniment d'un futur estat propi.
Enllaçat amb això darrer, l'altre dia navegant per la xarxa vaig descobrir un interessant bloc, Aragón Colonial, on des d'una perspectiva autocentrada aragonesa, i seguint la tradició catalana de la Lliga Anticolonial, es denuncia el nacionalisme banal espanyol. L'obra, creació del periodista i activista digital Jorge Romanche (aka purnas, «espurnes» en aragonès), se suma a una ja gran llista de blocs a la xarxa en diferents llengües, entre elles, també en aragonès.

Ixo Rai y Jose Antonio Labordeta - Un País

Enllaçós