Mozcamp 2012 i què es pot fer des de l'àmbit català

El passat cap de setmana va tenir lloc a Varsòvia una altra edició del Mozcamp, el nom que reben les trobades internacionals de la comunitat de Mozilla. Concretament de la comunitat catalana vam ser convidats n'Alina, n'Eduard i jo. Malauradament, n'Eduard, que tot just se n'havia anat a Boston, no va poder participar-hi.
L'esdeveniment, amb el sobrenom de 'Mobilize Mozilians', va centrar-se sobretot en la importància d'estendre's al món mòbil.

Mobilize Mozilla

Gran part de les sessions van tractar del futur FirefoxOS, un ambiciós sistema operatiu mòbil amb nucli GNU/Linux que es basa a nivell d'aplicació únicament en tecnologies web (i sense que això requereixi una connexió permanent!). Tot i que fins l'any que ve (i, en principi, només a Brasil) no hi haurà un dispositiu al mercat que l'incorpori de fàbrica, ara mateix ja és possible anar creant aplicacions web (webapps) que poden funcionar tant en aquest sistema operatiu, com també a la majoria de dispositius Android que tinguin instal·lat el Firefox mòbil.

Sense cap mena de dubte, ens trobem en temps molt excitants per a tots aquells que treballem amb el Web. Precisament, un dels majors reptes del Firefox OS és portar la tecnologia web i, en particular el JavaScript, a límits insospitables fins ara. Per tal de fer possible un dispositiu íntegrament web per a l'usuari final, s'estan elaborant un gran nombre d'API per a funcionalitats com ara l'accés a sensors o l'enviament de SMS que, fins ara, només eren disponibles per a programadors d'aplicacions natives.

Aquest nou panorama obre també nous reptes per a les comunitats de Mozilla, cada cop mes diverses i que s'estan estenent a territoris on fins ara tenien una presència residual, com ara el Magreb. La comunitat catalana també comparteix aquests reptes i, amb això, se'ns planteja desafiaments que hem de saber afrontar.

A continuació detallo alguns aspectes on crec que es podria millorar la implantació de les tecnologies Mozilla i/o dels principis d'obertura del web a la nostra societat.

Traducció:

La comunitat catalana de Mozilla va néixer al voltant del seu projecte de traducció a Softcatalà, on precisament el Navegador (antecessor del Firefox) va ser la primera aplicació que va traduir aquesta associació. Malauradament, malgrat la popularitat dels programes, ens trobem actualment amb una greu manca de col·laboradors, estant en perill la continuïtat de la traducció en la nostra llengua.

Documentació:

Tot i que els productes de Mozilla acostumen a ser fàcils de fer servir, sempre poden sorgir problemes i dubtes. El lloc web support.mozilla.com, que recull la majoria de documentació dels productes actuals, fa temps que no té contribucions en català. També hi ha altres llocs on pot haver-hi usuaris desatesos, com ara les xarxes socials (Facebook, Twitter) o els fòrums de Softcatalà.

Difusió i informació:

Per a la comunitat catalana el lloc central de difusió ha estat sempre mozilla.cat, nascut gràcies a Albert Juhé. Tot i així, encara ens fa falta l'ajuda de més gent per explicar de prop tot allò que es cou a Mozilla, tant des del mateix bloc com també a les xarxes socials.

Evangelisme tecnològic:

Totes les aproximacions i tecnologies mòbils que s'estan creant des de Mozilla són una gran oportunitat per al desenvolupament d'aplicacions web molt potents. Per això és necessària tota una tasca de difusió d'aquests avenços entre les comunitats professionals i/o de pràctica ja existents al nostre país, sigui mitjançant xerrades o tallers pràctics. Al mateix temps, no cal oblidar, la preparació d'aquest tipus d'actes són alhora una excel·lent forma d'autoaprenentatge.

Formació social:

Un dels objectius cabdals de Mozilla és garantir una major competència digital a la xarxa per a un cada cop més ampli sector de la població, siguin infants, adults o gent gran. Per tal d'aconseguir-ho, cal formar totes aquelles persones del sector social que vulguin ajudar en aquesta ambiciosa empresa i alhora establir diferents metodologies de les activitats que es vagin impartint.

Aquestes són algunes de les diferents propostes on es pot col·laborar; però segurament que n'hi ha moltes més que podeu haver pensat, que creieu que s'alineen amb els principis de Mozilla i que voldríeu que es poguessin fer realitat…