Submitted by toniher on
Ara que comença a fer fred, el menjar calòric passa molt millor. Això és el cas de la majoria dels plats de la cuina romanesa. I, un dels components gairebé omnipresents de tota taula romanesa és la mămăligă, una preparació de farina de blat de moro bullida, que acompanya molts àpats actuant talment d'alternativa al pa. La mămăligă seria, al cap i a la fi, el mateix que al nord d'Itàlia es coneix amb el nom de polenta.
Tot i que la seva funció és normalment d'acompanyament, també hi ha plats on la mămăliga adquireix un major protagonisme. És el cas del bulz ciobanesc, un plat tradicionalment de pastor, on una base de polenta s'acompanya amb fato potent (ous, carn, etc.)
Una variació són els cocoloși, unes boles de mămăliga farcides de formatge que es couen al forn o a la graella, o que també es poden fregir. Quelcom similar és la recepta italiana de polenta fregida farcida de formatge que, en aquest darrer cas, s'acostuma a servir en forma de bastonets.
Encuriosit per les possibilitats d'aquesta base, imitant talment una bomba de la Barceloneta, vaig pensar en fer cocoloși fregits amb un farcit de sofregit de carn picada. A diferència del plat català, la salsa acompanyant no seria ni allioli ni una salsa amb caiena, sinó directament smântână, la popular nata agra de l'est d'Europa.
Aquesta és una primera iteració, però crec que hi ha marge de joc tant en el farcit com en l'embolcall.
Per acabar, com a curiositat, el reconegut expert Jaume Fàbrega ens parla de l'equivalent català de la polenta/mămăligă: el farró.