El .cat i les confusions

El camp d'aplicació del nou domini .cat, tal i com s'ha exposat, porta a moltes confusions (volgudes o no) a molta gent. En principi, aquest registre podran sol·licitar-lo llocs webs en llengua catalana o sobre cultura catalana d'arreu del món. Això deixa obert que un hipotètic ciutadà madrileny pugui utilitzar aqueix domini per a identificar una pàgina web sobre la història de Mallorca escrita plenament en castellà. No obstant, la majoria de pàgines segurament seran de persones, empreses i institucions a territoris tradicionalment catalanoparlants, i això és, bona part dels Països Catalans. Sens dubte, no es pot ignorar que això té una connotació nacional, o si més no, permetrà evidenciar una realitat cultural diferent a una altra actualment hegemònica.
Per aquest motiu, de forma totalment lògica amb llurs principis, els sectors més fortament espanyolistes ho han lamentat, ridiculitzat o criticat amb gran virulència. El més estúpid dels arguments que s'utilitza és que aquesta és una mesura que farà tancar en si mateixa a la comunitat catalanoparlant. Ans al contrari, de fet, si aquest domini ha de tenir alguna repercussió real, serà precisament servir per a projectar externament millor a la xarxa la realitat catalana respecte a les preconcepcions que han imposat els estats espanyol i francès. No és que es tanqui la comunitat en el context de la xarxa, sinó que el possible marge d'actuació d'alguns poders espanyols sobre ella se'n ressenteix, i el seu paper com a referent intermediari respecte a altres interlocutors menys informats es minimitza. En aquest sentit, fàcilment s'entén perquè des d'aquells grups es va demanar com a mal menor solucions com .cat.es.
Al País Valencià, com és desgraciadament habitual, en el seu govern trobem els casos de major paranoia, demanant-se l'aixopluc??? de l'existent domini territorial .es o la creació d'un imprecís domini .cva. Això s'emmarca amb altres exemples de profundes contradiccions dignes d'estudi i que tant de mal estan fent a la societat valenciana.
Per altra banda, més ben encaminats estan al Bloc Nacionalista Valencià, on es demana un domini territorial .pv, sol·licitud que personalment compartiria (com també un per a les Illes Balears amb un .ib) i que seria equivalent a la campanya per un .ct al Principat de Catalunya o al ja existent .ad per al d'Andorra. No obstant, la pifien en comparar-ho amb el .cat, que com fan també altres mitjans, l'assignen equivocadement de forma territorial a la comunitat autònoma de Catalunya.
De totes maneres, anb un domini o altre del tipus que sigui, encara queda molta feina perquè en català i des dels Països Catalans pugui crear-se una societat del coneixement prou madura que pugui ser de referència internacional amb tots els avantatges que això hauria d'implicar per als ciutadans. No hem d'oblidar que aquest nou domini en pot ser una eina més per a aquest objectiu, però no ho és, ni molt menys, només per si mateix.

Referències
A propòsit del domini .cat
Curiositats (sobre domini .cat)
Més sobre el domini .CAT

Comments

Aquest també és boníssim:
http://www.libertaddigital.com/php3/opi_desa.php3?fecha_edi_on=2005-09-20&num_edi_on=1454&cpn=27027&tipo=3&seccion=AME_D