Submitted by toniher on
L'altre dia en Jordi Mallach em va fer conèixer una interessant iniciativa que, malgrat la seua potencial rellevància, em sembla que encara no se n'ha fet prou ressò, l'elaboració d'una definició de contingut i expressió lliure.
Un dels seus impulsors, en Benjamin Mako Hill, ho comenta després de vora un any d'una coneguda crítica que féu a la indefinició aparent de Creative Commons pel que fa al què és lliure o no. Llavors jo també vaig aprofitar per a comentar-ho; i, de fet, acostuma a ser un dels punts més habitualment tractats en les xerrades d'aquesta temàtica, com la que recentment vaig assistir a la Life Parade.
A continuació retallo una part de l'anunci de la iniciativa traduït i amb enllaços afegits per a fer-se una idea del que es pretén:
El moviment per la cultura lliure està creixent. Els hackers han creat un sistema operatiu totalment lliure anomenat GNU/Linux, que hom pot fer servir i compartir per a qualsevol ús. Una comunitat de voluntaris ha elaborat la major enciclopèdia de la història, la Wikipèdia, que és visitada cada dia per més gent que no portals com CNN.com o AOL.com. Milers de persones han triat penjar llurs fotos a Flickr.com sota unes llicències lliures... Però, un moment, què és exactament una «llicència lliure»?
En el món del programari lliure, les dues principals definicions - la Definició de programari lliure i l'Open Source Definition (definició del codi obert) - són totes dues prou clares en establir quins són els usos que es permeten. El programari lliure pot copiar-se, modificar-se, modificar-se i copiar-se, vendre's, extreure'n una part i tornar-la més endavant juntament amb la resta original, etc. No obstant això, no existeix cap estàndard equivalent en l'àmbit del contingut i l'expressió lliure.
Creiem que cal cercar el major estàndard de llibertat per al major nombre de treballs possible. I per això, perseguim definir aquest estàndard clarament. Anomenem aquesta definició la «Definició de contingut i expressió lliure», i els treballs coberts sota aqueixa definició serien de «contingut lliure» o d'«expressió lliure».
Com es pot llegir a l'anunci, aquesta definició està elaborant-se col·laborativament des d'un wiki i hi moderen les següents persones a nivell personal (extret d'allà mateix):
- Erik Möller - coiniciador de la definició. Desenvolupador de programari lliure, autor i experimentat coneixedor de la Wikimedia, des d'on inicià els projectes de Wikinews i Wikimedia Commons.
- Benjamin Mako Hill - coiniciador de la definició. Hacker de Debian i autor del llibre Debian GNU/Linux 3.1 Bible, membre de la junta de Software in the Public Interest, Software Freedom International, i la Ubuntu Foundation.
- Mia Garlick. Consellera general a Creative Commons, i experta legal en propietat intel·lectual. Creative Commons és, sens dubte, el projecte que ofereix més llicències de fàcil ús per als autors i els artitstes, algunes de les quals són lliures i altres no.
- Angela Beesley. Un dels dos representats elegits per la Wikimedia Foundation. Cofundadora i sots-presidenta de Wikia, Inc.
En conclusió, crec que cal doncs tenir molt present la iniciativa i mirar d'ajudar-hi, perquè aquesta podria esdevenir un impuls necessari perquè l'èxit experimentat en el camp del programari s'estengui definitivament en altres àmbits del coneixement.