Personalització d'interwikis amb Mediawiki

Una de les caràcterístiques bàsiques de la Web tal com la coneixem és el seu entrellaçament gràcies als mateixos hiperenllaços. I com no, també és present al projecte Wikimedia, on a part dels enllaços interns a pàgines dins del mateix wiki, i els externs normalment com a referència, tenim un altre subgrup conegut com a enllaços interwiki. Amb aquests s'enllaça de forma simplificada les pàgines d'altres recursos sense haver de recórrer a escriure l'URL complet. Els cas més habitual i conegut són les referències entre diferents llengües d'un mateix article a la Viquipèdia.

Per exemple, per a l'article de llengua catalana a la Viquipèdia, si volem indicar l'article corresponent a l'anglès utilitzarem la sintaxi: [[en:Catalan language]]

Amb el tema Monobook de Mediawiki, el programari que s'utilitza a la Viquipèdia, això crearà un enllaç en un bloc lateral amb el nom de la llengua a la qual fa referència el codi ISO de dues lletres (ex.: «en»). Aquesta correspondència s'extreu del fitxer languages/Names.php, i es pot utilitzar per a afegir-hi altres codis que no facin estrictament referència a llengües (el nom d'un lloc web o un recurs, p.ex).
El bloc lateral en qüestió l'encapçala un text que en català diu «en altres llengües». Si el volem canviar, el més fàcil és modificar la cadena traduïda directament del nostre wiki a l'adreça interna Mediawiki:otherlanguages.

Si en comptes de l'esquema anterior, escrivim [[:en:Catalan language]], l'enllaç no s'incorpora en el bloc lateral i queda dins de la pàgina. Tot açò és vàlid igualment per a les categories, el sistema utilitzat més habitualment per a ordenar i classificar les pàgines del wiki.

L'aplicació Mediawiki disposa d'uns enllaços interwiki definits per defecte, però podem igualment afegir-hi els nostres propis, com hem fet al wiki de Softcatalà. Per a fer-ho, cal que accedim a la taula interwiki de la base de dades del nostre wiki i allà hi afegim un registre més. La taula disposa de 4 camps:

  • iw_prefix, el prefix que emprarem
  • iw_url, l'URL del recurs
  • iw_local, si és 1, fa que es redireccioni a un recurs extern de forma transparent talment com si fos propi.
  • iw_trans, si és 1, podrà utilitzar-se el contingut al qual es fa referència com a plantilla.

Per exemple, en el nostre cas hi hem afegit la Viquipèdia amb:
iw_prefix: ca, iw_url: http://ca.wikipedia.org/wiki/$1, iw_local: 1, iw_tans: 0.
El paràmetre «$1» se substitueix amb el contingut de l'enllaç en l'URL final.

D'aquesta manera tan senzilla podem facilitar l'enllaç als nostres recursos preferits des del nostre propi wiki.

Enllaços

Comments

Molt bon resum, just l'altre dia volia buscar precisament això,com dividir en idiomes, sense tenir que instal·lar 2 o més wikis per idioma.

Hola toniher :)

avui he provat a crear una wiki amb articles multiidioma( entenen multiidioma com article que esta en diferents idiomes ) i no aconsegueixo que quan posi [[en:Nom_article_en_angles]] a l' article, m' aparegui l' idioma a l' esquerra de la pagina, com a la wikipedia. és possible això? s' ha d' activar alguna cosa?
Suposo que es deu crear com a categoria cada llenguatge. Però no aconseguixo que m' aparegui la capsa d' idiomes al lateral esquerra.

he estat buscant informació cercant pel google interwiki, i algun lloc on expliqui detalladament com funciona, crear la mateixa wiki diferents idiomes, pero no m' aclaro gaire.

si em poguesis donar una petita explicació t' estaria molt agraït :)