Submitted by toniher on
Segons dades d'ús, actualment la penetració del Firefox en català a l'estat espanyol respecte a la versió en altres idiomes és al voltant d'un 4,5% [1]. Amb les estimacions més conservadores, crec que hauríem d'esperar un valor mínim de vora del 7,5%, assumint que la meitat de la població només a la comunitat autònoma de Catalunya pot tenir el català com a llengua d'ús primari. Aquesta discrepància cal entendre-la segurament per la natura del parc informàtic, majoritàriament Windows i en espanyol, i a partir del qual no és fàcil tenir un sistema en català correctament. Per tal de tractar de base això, Softcatalà ha impulsat recentment la iniciativa del Catalanitzador per al Windows, que en pocs dies assolirà la versió 1.0, i que en un futur pretén tractar en major detall altres aplicacions d'ús habitual, com ara el mateix Firefox.
Íntimament, però no necessàriament relacionat, també hi ha la llengua de navegació, que en molts casos pot coincidir amb la llengua de la interfície del navegador, però massa sovint no sempre amb la del sistema operatiu. Aquesta llengua estableix la preferència dels continguts que es mostraran a Internet i explica disparitats com el fet que la Viquipèdia en català és la 13a en nombre d'articles, però en canvi la 29a en visites (vegeu en detall…). Conscients d'aquesta situació, ja fa més d'un parell d'anys va iniciar-se la campanya Navega en català, que ofereix eines per a canviar automàticament i fàcilment la llengua de navegació de diferents navegadors a diferents sistemes operatius. En motiu de la darrera versió d'aquella campanya, impulsada per la Fundació .cat, vaig crear una extensió que feia aquesta acció per al Firefox. Malauradament, passat un temps i a partir de la sortida del Firefox 4, que va implicar, entre altres coses, un canvi en la compatibilitat de les extensions, el complement de 'Navega en català' per al Firefox va deixar de funcionar en les noves versions de l'aplicació de Mozilla.
Coincidint amb l'inici del desenvolupament del Catalanitzador per al Windows, vaig pensar que ja tocava actualitzar l'extensió [2]. Respecte a la funcionalitat inicial, que només canviava la preferència de llengua de navegació, ara també mira de garantir que el navegador estigui en català, instal·lant un paquet d'idioma automàticament si és necessari i esdevenint, per tant, una solució de catalanització plena per al Firefox i vàlida per a diferents plataformes (Windows, Mac OS X i Linux).
De fet, ara aquesta extensió ofereix el comportament que qualsevol usuari esperaria d'un paquet d'idioma. Des de Mozilla, tot i oferir paquets idiomes de les versions oficials al seu FTP o al lloc web Mozilla Addons per a les altres, encara ara no facilita un sistema fàcil per a activar la llengua del paquet —és necessari instal·lar també extensions com el Locale Switcher—. A més, els paquets de l'FTP (vegeu p. ex. per al Firefox 11) no tenen un sistema d'actualització automàtica [3]. Aquests dos aspectes són adreçats per l'extensió que comento a dalt i, per tal de satisfer les expectatives de l'usuari, sigui quina sigui la versió concreta del Firefox que empri, oferim al lloc web de Softcatalà aquesta extensió com a paquet català del Firefox, i també una extensió amb una funcionalitat equivalent per a la traducció en variant valenciana.
En els propers mesos caldrà veure si extensions com aquestes, i especialment les implementacions del Catalanitzador per al Windows, tenen cap efecte sobre el nombre de navegadors Firefox que naveguen en català a la xarxa i, per extensió, sobre l'exposició real dels continguts en català als usuaris potencials més enllà de l'oferta existent.
1 Dades estadístiques facilitades per Mozilla periòdicament.
3 Addició d'actualització automàtica dels paquets oficials del Firefox.