vrms: Virtual Richard M. Stallman

Aquests dies, tot coincidint amb la visita de n'Stallman per terres catalanes (en parla en Quim o en Pau), en Jordi Mas ha iniciat una discussió sobre la trajectòria de la distribució Ubuntu, i altres blocaires de la catosfera linuxera, com ara en Vicent, han començat també a dir-hi la seua.

Referent a això, i per a aquells qui no la conegueu, m'agradaria recomanar-vos la simpàtica eina vrms, que es tracta d'una aplicació de línia d'ordres que llista els paquets no lliures que hi ha en el vostre ordinador. Només funciona en distribucions basades en Apt, per exemple Debian o Ubuntu, i només considera els paquets deb (que són els que instaŀla la distribució pròpiament). El programari que s'instaŀla amb algun altre mecanisme, amb el seu propi sistema (com ara els complements del Firefox) o manualment, no pot ser analitzat. Desconec si hi ha cap equivalent en altres distribucions, però sens dubte, és una forma exceŀlent de conèixer el grau de llibertat del nostre sistema amb el programari que tenim instaŀlat, i per tant, ens pot ajudar a decidir com millorar-ho en un futur, coneixent així quins són els paquets responsables i si en podem prescindir o cercar-ne alhora alternatives.

vrms

Missatge amb cowsay d'un sistema sense cap paquet no lliure. Imatge de la Commons Wikimedia.

Comments

Ostres!! Ahir vaig instal·lar UTUTO i volia comprovar el percentatge de paquets privatius que en tenia (suposadament no en té). Vaig estar buscant aquest programa, però no recordava el nom. Tot i així, pel que dius, no m'haguera servit ja que UTUTO es basa en Gentoo.

Per la meua part, tinc uns quants paquets privatius a Ubuntu: els linux restricted modules, unrar, JAVA, tema d'icones "huma" d'ubuntu (curiós), i algun de més.

Aleshores, no fas servir Java?? (si és que la captura és teua)

SAluT!

No, la captura no és meua, l'he trobada a la Viquipèdia. Hi he posat un comentari ara,
Alguns dels paquets en conflicte, més que no pas estrictament privatius, tenen conflictes de llicències (p.ex. amb la GPL). És el cas dels cdrtools (amb mkisofs i cdrecord) o algun dels temes que esmentes (CC-by-sa 2.5, la versió 3 no té problemes, per això).
Sí tinc el Java de Sun instaŀlat, amb sort en uns anys, quan Sun acabi el procés de rellicenciament i substitució de part del codi dins de Java, esperem que deixin de ser uns paquets no lliures.
Salut!

L'he fet servir sovint. A Ubuntu sempre et dóna no sé quins paquets de Linux que no són lliures, i també si tens instal·lat el Java també t'hi surt.
A Debian, quasi sempre em diu que no en tinc cap que no sigui lliure.

De base, l'Ubuntu et ve amb programari privatiu (els mòduls del kernel, p.ex., implicats en la detecció de cert maquinari problemàtic)
Un gust d'Ubuntu que et donaria un resultat com Debian seria GoUbuntu.

Algun cop he volgut provar la Gobuntu, però és que Debian té el tema de l'estabilitat... Com a resultat, amb Gobuntu ets "lliure" però amb Debian ets "lliure i estable". Això sí, a Debian vaig amb la Lenny.