Liberation fonts: Tipus de lletra lliures mètricament equivalents

L'altre dia fent la presentació del Dia de la Llibertat dels Documents vaig utilitzar el tipus de lletra DejaVu Sans a l'OpenOffice.org de Linux; poc després, en obrir-ho al NeoOffice de Mac OS X, vaig adonar-me que no veia el text, bàsicament perquè aquest tipus de lletra lliure no es troba al Leopard.
El mateix he comprovat que passa amb un altre tipus també força habitual a sistemes Linux, Bitstream Vera Sans. Per això, tot seguit vaig canviar la presetació a un tipus de lletra Arial, encara que hauria desitjat que funcionés automàticament l'equivalència a un altre tipus de lletra Sans-Serif.
L'Arial és malauradament un tipus de lletra privatiu distribuït a Windows i a Mac OS X. A Linux és possible instal·lar-lo amb el paquet Microsoft True Type Core Fonts (msttcorefonts a Ubuntu des del Synaptic), però sempre és millor poder disposar d'una alternativa lliure.
Nimbus Sans L, el tipus que agafa l'OpenOffice.org per defectea a Ubuntu si no es disposa de l'Arial, sí sembla que permet l'equivalència a una del sistema en obrir un document en un Mac OS X sense cap tipus de lletra lliure. Tot i així, la mètrica no sembla comparable, i amb una mateixa mida de lletra, amb Nimbus s'ocupa més espai, amb la conseqüent pèrdua de format del document.
Davant d'aquest darrer problema, i per tal d'evitar fer servir els tipus de lletra privatius, Redhat va presentar el mes de maig passat els Liberation Fonts per tal de fer front a la ubiqüitat dels tipus de lletra Times New Roman®, Arial® and Courier New®.
Distribucions com la LinKat ja els incorpora, però d'altres com Ubuntu encara no els tenen i cal instal·lar-los apart.
Encara que hi ha altres tipus de lletra de Microsoft apart dels 3 comentats, jo ja he desinstal·lat els Microsoft True Type Core Fonts per a gaudir d'una alternativa plenament lliure i de qualitat. Tot i que no sé si tothom ho veurà bé :)

Enllaços