linux

Connexions sense fil disponibles des de la consola amb l'Ubuntu

L'altra dia explicava que m'havia instal·lat el GNOME 3 al nou Ubuntu. Malauradament, pocs dies després, en una actualització menor me n'adono que aquest se m'elimina i, pitjor encara, em quedo sense cap sistema d'escriptori1. La solució era doncs recuperar el paquet gnome-shell però, ai las!, des de la consola (Ctrl+Alt+F1) sembla que no tenia connexió sense fils i em va tocar estirar el cable que tenia desat al calaix. Arran d'això, us explico el següent.

Actualització a l'Snow Leopard en un portàtil Apple amb arrencada dual amb l'Ubuntu

En el meu portàtil MacBook Pro, un dels primers Intel d'Apple que van aparèixer, hi tenia una partició inicial amb el Leopard (Mac OS X 10.5) i una altra amb el Karmic (Ubuntu 9.10). En mirar d'actualitzar el Mac OS X a la darrera versió, l'Snow Leopard (Mac OS X 10.6), m'he trobat que l'instal·lador es queixava que en el disc dur de destinació, on havia d'actualitzar-hi el sistema, no podia iniciar-hi el Mac OS X. Passava el mateix tant iniciant la instal·lació des del mateix Mac OS X com en l'arrencada de l'ordinador.

Fortune and research

I normally enable fortune application in my .basrhc file, so when I log in my remote terminals I can get a welcoming quotation. Even during the busiest times, it can help you smile for a while. That's an example:

Research, n.:
Consider Columbus:
He didn't know where he was going.
When he got there he didn't know where he was.
When he got back he didn't know where he had been.
And he did it all on someone else's money.

Passant-nos abans d'hora a l'Ubuntu 8.10, l'Intrepid Ibex

D'ací a dos dies es fa el llançament oficial, però no he pogut esperar més i he pensat que ja tocava actualitzar el meu portàtil MacBook Pro a la imminent versió d'Ubuntu.

Per a fer-ho he seguit les instruccions per a línia d'ordres (o servidor) que es detallen al web oficial.
Atès que la versió encara és en desenvolupament, he afegit un paràmetre addicional (-d): sudo do-release-upgrade -d. En uns dies, aquest paràmetre no caldrà.

Revisió final per a la traducció de l'OpenOffice.org 3 des de l'Ubuntu

Fa un parell de dies ha sortit l'OpenOffice.org 3 i ben aviat també mirarem de tenir una versió en català des de Softcatalà.
Ara per ara només oferiríem versions per a Windows i en Marc explica les instruccions a seguir per a fer la revisió des d'aqueix sistema operatiu. Per a Linux caldrà esperar que les distribucions ho ofereixin.

RAM instaŀlada i altra informació del maquinari a Linux

Si, com jo, no sabeu quines ranures de RAM de la vostra placa mare estan ocupades i de quina capacitat són les memòries que hi teniu, una eina exceŀlent per a saber-ho a Linux és lshw.
Des de la línia d'ordres, tot i que també sembla que hi ha una versió amb interfície GTK, poden conèixer-se els detalls del maquinari fàcilment sense haver de reiniciar la màquina per a anar a la BIOS i/o obrir la tapa de l'ordinador.

Liberation fonts: Tipus de lletra lliures mètricament equivalents

L'altre dia fent la presentació del Dia de la Llibertat dels Documents vaig utilitzar el tipus de lletra DejaVu Sans a l'OpenOffice.org de Linux; poc després, en obrir-ho al NeoOffice de Mac OS X, vaig adonar-me que no veia el text, bàsicament perquè aquest tipus de lletra lliure no es troba al Leopard.

Millores de personalització visual a l'Ubuntu Gutsy

Per a accedir a la personalització de l'escriptori d'Ubuntu Gutsy, la darrera versió d'aquesta distribució de GNU/Linux, pot arribar-s'hi des de Sistema > Preferències > Aparença, o també amb el botó dret sobre l'escriptori a través de l'opció Canvia el fons de l'escriptori del menú contextual.

Problemes amb Ubuntu Gutsy

Abans de la sortida de la versió 7.10 d'Ubuntu (Gutsy), he mirat de posar el meu ordinador al dia en els darrers estadis beta i candidat per a tenir-ne una impressió primerenca sense arriscar-m'hi massa.
Abans de res, voldria comentar que la novetat que més destacaria d'aquesta nova versió és una opció de configuració de la pantalla i la targeta gràfica disponible al menú d'administració del sistema. Aquesta és una característica que ja fa temps que existia en altres distribucions i ara permetrà als usuaris d'Ubuntu abandonar definitivament el terminal per a modificar el fitxer /etc/X11/xorg.conf o fer un dpkg-reconfigure xserver-xorg per a qualsevol configuració important de la pantalla o de la targeta. De fet, si hi ha cap problema en l'arrencada de les X, s'ha millorat també la gestió d'aquesta mena d'errors des d'una interfície més gràfica.
Ara explicaria per sobre els problemes amb què m'he trobat, perquè tot plegat pugui ajudar als usuaris que s'instal·lin o actualitzin a aquesta nova versió si no s'haguessin solucionat d'arrel encara les complicacions.

Configuration dialog

En actualitzar-me de Feisty a Gutsy, amb el nou kernel del segon, una partició no se'm muntava i es repetien els missatges d'error de l'estil següent a la consola:

[ 36.800000] device-mapper: table: 254:3: linear: dm-linear: Device lookup failed
[ 36.800000] device-mapper: ioctl: error adding target to table

Per a solucionar-ho, cal desinstal·lar el paquet evms si el tinguéssim al sistema: sudo apt-get remove evms
Més informació a l'informe d'error corresponent.

Igualment m'he trobat amb un problema amb la targeta de la xarxa sense fil que tinc. En concret, es tracta d'una Conceptronic C54Ri (rev2) i he utilitzat el controlador rt61 des d'un bon començament. Malauradament, tant en la versió anterior com en aquesta, el controlador per defecte que ve amb la distribució, el mòdul rt61pci, no em permetia connectar-me a la xarxa. Per a fer-la funcionar, vaig haver de compilar i instal·lar un mòdul que vaig baixar de la pàgina oficial del joc de xips i desactivar el primer posant-lo en blacklist. El dispositiu que es crea per a la targeta s'identifica com a ra0. Per altra banda, en aquesta nova versió, essent encara no funcional el mòdul per defecte, l'alternativa de la pàgina oficial no serveix i he hagut de recòrrer als paquets del projecte rt2x00. Per a la meua targeta, he baixat el paquet de codi CVS per a la rt61. Amb aquest controlador, el dispositiu s'identifica ara com a wlan0, que és la notació habitual de les targetes de xarxa sense fil.
Aquells que tingueu problemes amb targetes de joc de xips rt2400, rt2500, rt2570, rt61 o rt73, opteu per seguir els passos anteriors. Sempre podeu saber els detalls del vostre maquinari escrivint lspci des d'una finestra de terminal.

Més informació a l'informe d'error corresponent.

Ubuntu 7.10 - Coming soon

Donacions per a One Laptop per Child

Na Cath em fa saber que arran de l'interès de la iniciativa de One Laptop per Child (Un ordinador per infant), aquesta organització ha engegat un programa de donació de $200 per cada ordinador. Endemés, per un breu intèrval de temps començant el 12 de novembre i restringit a Nord-Amèrica, per $399 es lliurarà un ordinador a un mainatge del tercer món i un altre a la llar d'on s'hagi fet la donació.

Subscribe to RSS - linux